Propunerea arestării lui Trășculescu, trimisă la Înalta Curte după ce DNA va primi de la Camera Deputaților răspunsul privind încuviințarea arestării

Propunerea arestării lui Trășculescu, trimisă la Înalta Curte după ce DNA va primi de la Camera Deputaților răspunsul privind încuviințarea arestării
Publicat: 20/11/2012, 15:37
Actualizat: 04/07/2013, 08:14

Dosarul cu propunerea de arestare preventivă a fostului deputat Alin Trășculescu va ajunge la instanța supremă după ce DNA va primi de la Camera Deputaților răspunsul privind încuviințarea arestării, au declarat, marți, pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Alin Trășculescu și-a anunțat, marți, în plenul Camerei, demisia din calitatea de deputat. El a anunțat că demisionează după ce în plen a fost prezentată cererea ministrului Justiției și raportul Comisiei juridice privind încuviințarea arestării preventive a lui Trășculescu.

Surse judiciare au precizat că Înalta Curte de Casație și Justiție rămâne instanța competentă pentru soluționarea unei eventuale propuneri a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de arestare preventivă a fostului deputat Alin Trășculescu.

Direcția Națională Anticorupție așteaptă să primească de la Camera Deputaților, prin intermediul Ministerului Justiției, răspunsul la cererea de încuviințare a arestării preventive a lui Alin Trășculescu, pentru a fi respectate astfel normele legale în vigoare, au adăugat sursele citate.

Potrivit surselor judiciare citate, răspunsul Camerei în urma demisiei lui Alin Trășculescu ar putea fi în sensul că solicitarea procurorilor anticorupție este una rămasă fără obiect.

În acest context, au explicat sursele citate, odată ajuns un astfel de document la procurorii anticorupție, aceștia vor proceda „de îndată” la trimiterea dosarului de urmărire penală a lui Alin Trășculescu, împreună cu propunerea arestării preventive pe numele acestuia.

După ce dosarul va ajunge la instanță, vor fi citate persoanele inculpate și se va stabili un termen de judecată a propunerii DNA.

Alin Trășculescu a declarat, la dezbaterea raportului Comisiei juridice privind încuviințarea arestării sale preventive, că, din respect pentru cetățenii din Vrancea, demisionează din Camera Deputaților.

„Din respect pentru instituția Parlamentului, din respect pentru cetățenii din Vrancea, vă anunț în plenul Camerei Deputaților că îmi dau demisia din calitatea de deputat, urmând să mă prezint în fața justiției pentru a-mi dovedi nevinovăția. Vă mulțumesc pentru colaborare și este o onoare pentru mine că am făcut parte din acest Parlament”, a spus Trășculescu.

Alin Trășculescu, cercetat pentru trafic de influență, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la spălare de bani, a fost reținut din 11 noiembrie până în 12 noiembrie, în jurul orei 6.00. El a fost eliberat din arestul Poliției Capitalei după ce a expirat ordonanța de reținere emisă pe numele lui de procurorii anticorupție.

În 13 noiembrie, DNA a solicitat Camerei Deputaților, prin Ministerul Justiției, să avizeze cererea de încuviințare a arestării preventive a deputatului Alin Trășculescu.

În 16 noiembrie, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a avizat cererea anchetatorilor.

Complicele lui Trășculescu, Marian Valeriu Calotă, asociat și administrator al SC Maryna Exclusiv SRL, a fost reținut de procurorii DNA după ce a fost prins în flagrant delict când lua 50.000 de lei, bani pe care urma să îi dea lui Alin Trășculescu, ulterior fiind arestat pentru 29 de zile.

Potrivit documentului trimis de anchetatori la Parlament, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, Alin Silviu Trășculescu, în calitate de deputat și președinte al Organizației Județene a PDL Vrancea, ar fi pretins de la martorul denunțător Mircea Alexandru Vintilescu, cu complicitatea lui Marian Valeriu Calotă, inițial suma de 50.000 de euro, care ulterior ar fi fost majorată la 150.000 de euro, din care ar fi primit, cu ajutorul lui Calotă, suma totală de 364.000 de lei, în patru tranșe – de 30.000 de lei, 124.000 de lei, 10.0000 de lei și 200.000 de lei.

Ulterior, Trășculescu ar fi pretins încă 1,1 milioane de lei, bani pe care ar fi impus să îi primească în două tranșe, de 50.000 de lei și, respectiv, 1.050.000 de lei.

„Pentru obținerea acestor foloase, Trășculescu Alin Silviu ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra reprezentanților autorităților locale din județul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiții din cadrul Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii și asupra funcționarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, cu atribuții de verificare, avizare și aprobare în derularea procedurii specifice aceluiași program, precum și asupra reprezentanților SC Vega 93 SRL, pentru a-i determina să deruleze o relație contractuală cu SC Aquaform SRL, administrată de martorul denunțător Vintilescu Mircea Alexandru”, scriu anchetatorii în documentul citat.

De asemenea, în 6 noiembrie, Trășculescu l-ar fi determinat pe Calotă să falsifice un contract între SC Aquaform SRL și firma lui Calotă SC Maryna Exclusiv SRL, acesta fiind antedatat pentru a putea fi folosit în scopul efectuării plății și a justificării în evidențele contabile ale celor două societăți.

De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că, în perioada august – noiembrie, Marian Valeriu Calotă, l-ar fi constrâns prin amenințare pe Vintilescu să dea sumele de bani cerute de Trășculescu în schimbul intervențiilor promise.

Potrivit anchetatorilor, Trășculescu și Calotă s-ar fi întâlnit în 10 noiembrie, în municipiul Focșani, cu Vintilescu pentru a primi suma de 50.000 de lei, prima tranșă din cei 1,1 milioane de lei ceruți.

Trășculescu i-ar fi spus lui Vintilescu să îi dea lui Calotă cei 50.000 de lei, care ulterior trebuiau să ajungă la deputatul PDL.

Calotă a fost prins în flagrant delict, în 10 noiembrie, în jurul orei 20.40, după ce a primit banii de la Vintilescu.

După aproximativ 20 de minute, Trășculescu a fost oprit pe strada Independenței din Focșani, pentru percheziție corporală, fiind de asemenea percheziționat și autoturismul deputatului PDL.

Procurorii DNA susțin în referatul prin care cer arestarea lui Alin Trășculescu că deputatul i-a cerut denunțătorului său 200.000 de euro chiar în Parlament, într-o sală a grupului PDL.

De asemenea, Trășculescu îi spunea denunțătorului că bate la ușă campania electorală și că are nevoie de 200.000 de euro, percepția denunțătorului fiind aceea că această sumă reprezenta o plată pe care deputatul o cerea în schimbul traficării influenței sale.

Anchetatorii au prezentat în referatul trimis Parlamentului și transcrieri ale unor înregistrări audio-video dintre Calotă și Vintilescu din care rezultă că îl amenința pe Vintilescu să dea sumele de bani cerute de Trășculescu în schimbul traficării influenței și chiar ar fi trimis acasă la denunțător recuperatori.

În 6 noiembrie, într-o întâlnire dintre cei trei, Trășculescu îi spunea lui Vintilescu că întreaga afacere de care a beneficiat firma sa, SC Aquaform SRL, prin proiectul PNDI este meritul său exclusiv.

În timpul discuției, Trășculescu a revenit asupra necesității sumelor de bani pretinse pentru finanțarea campaniei sale electorale, spunând: „În momentul ăsta eu mă duc, că am treabă … trebuie să mai ies deputat și ies, indiferent ce se întâmplă, dar acum am nevoie de ajutor. Important e că ați încasat. Nu mă duceți cu mănuși! Că nu sunt fraier!”.

Pe de altă parte, Trășculescu spunea: „M-am bătut pentru județ, nu pentru voi neapărat, pentru județul meu și să aduc niște fonduri acolo. Că ați fost principalii beneficiari, e partea a doua”.

Procurorii au menționat că, la începutul întâlnirii, Trășculescu le-a cerut lui Vintilescu și Calotă, ca măsură de precauție, să ascundă telefoanele mobile sub picior.

Alin Trășculescu este președintele PDL Vrancea și candidează pentru un nou mandat de deputat în Colegiul 5 Mărășești.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Analiza lui Traian Băsescu pentru prezidențiale. Ce s-ar întâmpla dacă Ciolacu și Ciucă ar fi...
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Cuplu-bombă! Fostul a trădat-o cu Ramona Olaru, iar actualul și-a părăsit iubita
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Dragoş, un tânăr tătic de 23 de ani, a murit înecat în Lacul Snagov. A...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
România a fost lovită de un cutremur azi-noapte! Unde s-a resimțit seismul și ce magnitudine...
Ele îi ţin în formă pe jucătorii de la Naţionala României. Clasamentul celor mai frumoase...
Echipamente obligatorii pe toate mașinile din România. Ce pățesc șoferii care nu le au?
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
FEMEIA care DEGUSTA mâncarea lui Hitler! Era atât de paranoic încât...
Vor să interzică definitiv în UE. Produsul care dispare complet din România: Sunt vieți în...
Andrei Voica, câștigătorul Masterchef 2015, a ajuns bucătarul Naționalei României la Euro 2024
Zece ispite masculine sunt gata să pornească într-o călătorie unică la Insula Iubirii
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Locuința de vis a Ancăi Serea, distrusă de furtuna violentă din Capitală: ”Nu știu dacă...
BANCUL ZILEI. - Aseară m-am îmbătat crunt, nici nu mai stiu cum am ajuns acasă...
Cai Lun, inventatorul hârtiei
×